Färg från förr

Vid floden Sim

En bekant tipsade om en samling med färgbilder från de centrala och södra delarna av det ryska imperiet från ca 1910. Det var fotografen Sergej Michailovitj Prokudin-Gorskij (1863-1944) som hade fått i uppdrag av tsar Nikolas II att skildra riket. Bilderna blev i färg genom att han tog tre svartvita bilder som med hjälp av olika filter kombinerades samman till en färgbild. Kanterna runt omkring ger nog någonslags ledtråd till hur det kan ha gått till… Bilden har jag hämtat från Library of Congress som förvärvade Prokudin-Gorskijs samling 1948, där kan man även se de svartvita bilderna.

En bild av Prokudin-Gorskij har de flesta säkert redan sett: det är en mycket känd färgbild av Tolstoj. Prokudin-Gorskij lämnade Ryssland 1918. Flera av de fantastiska bilderna kan man se antingen på Library of Congress’ samling, hos the Boston globe eller på wikipedias sida om Prokudin-Gorskij

0 Svar to “Färg från förr”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!