Räd mot Memorial

Den 4 december genomförde St Petersburgs åklagarämbete en räd mot organisationen Memorials forsknings- och informationskontor. Memorial är en människorättsorganisation som främst arbetar för att man inte ska glömma den stora terrorn på 1930-talet.

Under räden konfiskerades Memorials elektroniska arkiv på vilket det finns mycket material om Stalintidens förtryck, Gulag och rörelser på Sovjettiden, bland annat biografisk information om 50000 personer, information om avrättnings- och begravningsplatser, över 10000 foton med mera, med mera.

Orlando Figes, en britisk historiker som samarbetat med Memorial bland annat i boken The Whisperers som jag skrivit lite om här (och som jag sett nu finns i pocket, rekomenderas!), uttrycker farhågor om att det ovärdeliga material Memorial samlat in är i fara. Det obeaktat, är det ännu ett oroande tillslag på oklara grunder mot en frivilligorganisation i Ryssland. Förhoppningsvis ger protestbreven som cirkulerar just nu resultat.

Update: Läs Amnestys officiella uttalande om räden här.

2 Svar to “Räd mot Memorial”


  1. 1 Kalle Kniivilä 9 december, 2008 kl. 4:39 e m

    Givetvis är det oroande att myndigheterna stormar Memorials lokaler, gör husrannsakan och beslagtar datorer. Men det är också oroande om Memorial inte tänker på datasäkerhet och förvarar kopior av sina ovärderliga arkiv på annat håll.

    • 2 Ivanka 9 december, 2008 kl. 5:30 e m

      Ja, det har du helt rätt i. Men hot mot det ovärdeliga arkivet är väl ett bra argument i deras situation nu också, så de kanske vill tala tyst om eventuella säkerhetskopior på annat håll.


Lämna en kommentar




Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!