Engelsmannen Abramovitj

DN har på sportsidan en kort notis om att Roman Abramovitj utsetts till representant för det mest engelska i den sibiriska staden Krasnojarsk. Omröstningen ska ha anordnats av Russian-British Cultural Assosiation och lockat mer än 30 000 av stadens invånare. Notisen är en kortad variant av en artikel i Daily Telegraph i vilken man kan läsa att:

The owner of Chelsea Football Club narrowly defeated Winnie the Pooh, James Bond and Winston Churchill to win the honour of being permanently identified as the quintessential symbol of Britain in the central Siberian city of Krasnoyarsk.

[…]

The winner of the poll was to be immortalised in a monument, chosen in a separate contest, erected in the centre of Krasnoyarsk.

Lite längre ner i artikeln citeras en representant för herr Abramovitj, som förnekar tidigare kännedom om denna omröstning och uttrycker tvivel på uppgifternas sanningshalt samt framhåller att Roman Abramovitj är rysk medborgare.

Ovanstående skulle kunna betyda 1) att invånarna i Krasnojarsk är dumma i huvudet och inte kan skilja en ryss från en engelsman, eller 2) att det hela som huvudpersonen själv är inne på är ett skickligt iscensatt skämt. Men låt oss för en stund anta att det hela har hänt och att invånarna i Krasnojarsk inte är idioter. Hur tänkte de då?

Först och främst skulle jag vilja veta hur frågan ställdes. För den första läxan som alla samhällsforskare får lära sig är att som man frågar får man svar. ”The survey asked the people of Krasnoyarsk to identify the individual who best symbolised the typical Englishman.” skriver Daily Telegraph vilket är en smula vagt och förmodligen inte den exakta ordalydelsen. Vad krävs för att vara en engelsman? Att bo i England och äga ett engelskt fotbollslag? Om frågan var något i stil med vad som man förknippar med England är inte Roman Abramovitj ett så konstigt svar, min erfarenhet är att han förekommer rätt ofta på rysk tv – mycket mer än någon annan aspekt av England.

Det kan också vara så att invånarna i Krasnojarsk helt enkelt funderat på vem de vill ska stå staty i deras stad, för en staty var nämligen priset i tävlingen, och i valet mellan Winston Churchill och Nalle Puh väljer en god patriot förmodligen hellre Roman Abramovitj.

(Eller så är vi tillbaka på alternativ 1 eller 2, där jag i så fall lutar åt 2.)

0 Svar to “Engelsmannen Abramovitj”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!