Igor Rasterjajev och krigsminnet

Om jag inte redan hade varit helt såld på Igor Rasterjajev, så skulle jag blivit det nu. Den här sången sammanfattar ju min avhandling! Och den är så fin, och så sorglig, att jag blir alldeles tårögd. Varför ska jag sitta och skriva i ett och ett halvt år till när Igor uttrycker det så bra på 4 minuter och 25 sekunder? Stort tack till Amanda för tipset!

Georgievskaja lentotjka heter sången och i denna åker Igor pendeltåget mot Apraksin (precis som vi gjorde för en vecka sedan när vi skulle åka skidor längs Volchovfronten) och betraktar en flicka som bär det organgesvarta S:t Georgijbandet som blivit så populärt de senaste åren som en symbol för den stora segern i andra världskriget, samtidigt som han ser ut genom fönstret och betraktar markerna där alla de fallna soldaterna ligger kvar ”tre på varje kvadratmeter”. ”Så mycket dumheter vi får höra om segern” sjunger han, ”men jag minns utan band” och så ger han några av de fallna soldaterna namn. Och jag tänker på Ljosja, vars skedskaft vi hittade i våras, och på skogarna och mossarna. På granatgroparna och skyttegravarna, på patronerna och granatsplittret. På bältena, stövlarna och gevären. Och på benen, käkarna och tänderna. Och så lyssnar jag på Igor en gång till.

Annonser

4 Responses to “Igor Rasterjajev och krigsminnet”


 1. 1 Benny Berglund 8 februari, 2011 kl. 8:32 e m

  Tack för tipset om Igor Rasterjajev. Jag och min ryska fru kände inte till honom. Mycket bra texter. Han är en naturbegåvning som behöver slipas. Eller? Säkert ”should be promoted”, т.е. его надо раскрутить.

  Серафима и Бенни

  • 2 Ivanka 8 februari, 2011 kl. 11:19 e m

   Jag hoppas inte det slipas för mycket bara :) Hans debutskiva kom häromdagen, har inte hunnit få tag på den än men ska bli spännande att höra.

 2. 3 Max 19 februari, 2011 kl. 1:10 e m

  Har du läst om Rasterjajaev i senaste Russky Reporter?
  http://www.rusrep.ru/article/2011/02/15/rasteryaev


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: