Fotboll och rasism

Jag noterar med att Fria tidningen fortsätter sin Rysslandsbevakning. Senaste numret har en artikel om rasism inom rysk fotboll, vilket för all del inte är något att glädja sig åt. Särskilt som det inte direkt är bara inom fotbollen den florerar.

Med mitt tillräckligt slavisktlika utseende så har jag själv aldrig utsatts för något, men det är nog inte så kul att vara afrikansk utbytesstudent. Det höga förekomsten av rasistiskt våld i Ryssland är riktigt obehaglig, liksom tendenserna att släta över och kalla det ”huliganism”. Jag inbillar mig dock att det blivit lite bättre de senaste åren, men kanske är det bara jag som inte längre hänger med. Jag kan för mitt liv inte begripa hur ryska nazister tänker. Jag menar, de kan knappast vara omedvetna om vad som hände 1941–44… Varje gång jag ser nån snubbe med hakkorstatueringar i Petersburg (tack och lov inte så ofta) så vill jag halvt gå fram och fråga, fast den andra halvan som är större vill springa och gömma sig.

Just fotbollslaget Zenits supportrar som nämns i artikeln är ökända. Jag har aldrig varit på någon zenitmatch, till stor del eftersom det aldrig är någon som vill följa med. ”Det är farligt” säger de, och jag vet inte om det är sant (mina ryska vänner har ibland lite märkliga uppfattningar om vad som är farligt) men det har i alla fall gjort att jag inte har någon större lust att gå dit själv.

Det är långt i från rått och brutalt våld, men vänner och bekanta kan ändå ibland släppa ur sig plumpa rasistiska uttalanden. (Jag blir lika paff varje gång och vet aldrig vad jag ska svara.) Vi snackar högutbildade intelligenta människor. Så det där med bananerna och andra apanspelningar som nämns i artikeln har jag inga problem att tänka mig. Man ser förresten då och då svarta människor som gör reklam för solarier, går runt med plakat där det står ”jag skaffade brännan här” eller liknande.

Man får väl säga som Solomon Okoronkwo från FC Saturn: ”Jag orkar inte med all den här skiten längre.” Fast jag är ju rätt sorts utlänning, jag har mitt fina vita skinn och kan göra som ryska fotbollsförbundet och bara strunta i saken. Bli lite lagom upprörd nästa gång någon kläcker en rasistisk kommentar och så är det inte mer med det.

Annonser

0 Responses to “Fotboll och rasism”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: