Flottans dag

Försäljningen av telnjaskor går nog bra idag

Det har varit ovanligt många randiga tröjor på stan idag. Det är nämligen Flottans dag (Den vojenno-morskogo flota) och telnjasjkan, den militära randiga undertröjan är dagens utstyrsel. Den kommer i många utföranden, långärmad, som linne, i olika material och med mörkblå eller svarta ränder beroende på var man tjänstgjort. Fast även civila kan köpa sig telnjasjkor, och de som inte har någon sådan verkar ha tagit på sig något randigt vad som helst som sympatiåtgärd.

Och jag förvånas åter över Ryssland. Dels för att de har så sjukt många högtider (alla har sin egen verkar det som), dels för att just flottans dag är något som får hela stan att gå man ur huse (typ), dels för att jag än en gång lätt misstroget inser hur mycket ryssar älskar technika och allt militärt, och dels för jag måste göra ett avsteg från mina försök att nyansera bilden av Ryssland som ett land som badar i alkhol. Jösses, maken till fylleslag har jag sällan skådat.

D:s mamma bjuder på förmiddagen med mig på en båttur tillsammans med veteraner från flottan. Hon har jobbat i många år på skeppsbyggnadsinstitutet, och det är en av hennes bekanta som arrangerar. ”Halva stan, kanske mer, har antingen tjänstgjort i flottan eller jobbar med något som har med flottan att göra” kommenterar hon den enorma mängden människor på stan. I det hörn där ”vår” grupp med tidigare flottister och anhöriga samlas är det gott om medelålders män i randiga tröjor. Klockan är 12 på förmiddagen och de är redan rejält onyktra. ”Tebe ne strasjno?” (ung. Du är inte rädd?) frågar hon mig. Och hade inte hon varit med, D:s mamma är en rejäl och bestämd kvinna, så hade jag nog tyckt det hela var lite skrämmande… ”Ikväll kommer det vara en sådan ‘guljanka’ att det är bäst att hålla sig borta från stan” fortsätter hon. (Guljat’ är möjligvis ryskans mest mångtydiga verb. Det betyder egentligen promenera, men i det här sammanhanget kan det bäst översättas med fylleslag.)

Efter båtturen kommer M & D in på stan, vi deltar ganska stillsamt i den ‘narodnoe guljanie’ som pågår, promenerar omkring och tittar på fulla sjömän som badar i fontänerna och på krigsfartygen som dagen till ära ligger ankrade i Neva. D är ju också skeppsbyggare, och han fotograferar alla båtarna ordentligt. Sen går vi och äter och skålar för flottan, och de berättar för mig om alla helgdagar som komma skall.

Annonser

0 Responses to “Flottans dag”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: