Kondenserad mjölk åt folket

På läger med sökförbandet får man ju lära sig ett och annat, inte bara om ben och skillnaden på sovjetiska och tyska patroner, utan till exempel om vår vän sgusjtjonkans mångsidighet. Sgusjtjonka är (väldigt) söt kondenserad mjölk på konservburk, och produkten i sig är inte en ny bekantskap. Men jag har tidigare i princip bara haft sgusjtjonka på pannkakor, men oj oj, vår vän sgusjtjonkan har ju fler användningsområden än så.

Sgusjtjonka är något av basen i sökförbandlägrets hushållning. Varm choklad? Kokande vatten, kakao och så i med en burk sgusjtjonka eller två. Risgrynsgröt? Koka ris och tillsätt en burk sgusjtjonka. Inget pålägg? häll på lite sgusjtjonka, eller kanske ännu hellre varjonka (samma produkt kokt till något kolaliknande) på brödet. Kanske lite te med sgusjtjonka? Smakar förvånansvärt likt det som serverades på Döels studenthem i Delhi. Dessert? Varför inte blanda sgusjtjonka med kakao och äta som det är eller bre på skorpor.  Den som hittar en medaljong får en skämtsam ”nagrad” – fem burkar sgusjtjonka i belöning. Och har du fått det kan du ju äta direkt ur burken med sked om du vill. ”Ryssar älskar sgusjtjonka” säger Sasja och räcker över en tesked och burken med resterna som inte åkt i grytan med den varma chokladen.

Fast inte alla. Vovka avslöjar sista dagen att han inte tycker om sgusjtjonka och därför alltid ger bort sina burkar om han hittar en medaljong. Kommendören tittar chockad på honom. ”Det visste jag inte” säger han, ”visste ni?” vänder han sig till kamraterna som står bredvid. Jo, de nickar och ser lite skyldiga ut och jag har en misstanke om vilka som brukar smaska i sig den sgusjtjonka Vovka inte vill ha.

Annonser

2 Responses to “Kondenserad mjölk åt folket”


  1. 1 Åsa D 26 maj, 2010 kl. 2:26 e m

    Det finns med massor av olika smaker. Jag testade melon-sgusjtjonka på Taymyr. Föråt mig och blev magsjuk.

  2. 2 Ivanka 27 maj, 2010 kl. 6:30 f m

    Melonsgusjtjonka? Jag har helt klart mycket kvar att lära…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: