Arv och miljö

Det märks ibland att mitt nuvarande universitet har sitt ursprung i en teknisk högskola. Dels får man stå ut med ett förfärligt ordvitsande (det är så man undrar om man är kvar i Göteborg). I huset där jag nu befinner mig kan man hitta både Curiedoren och Diskuteket, det sistnämnda måste jag bekänna tillhör min egen institution. Stämningen i fikarummet ska enligt uppgift blivit rätt tryckt när prefekten meddelade resultatet av namnomröstningn.

Inte minst märks anorna nu vid terminsstart då hela campusområdet är fullständigt nedlusat av overaller, nollbrickor och nollningströjor. Och precis som med ordvitsandet är det inte bara teknologerna, nej då det har spridit sig in i vartenda hörn. På ämnesmötet tidigare idag kunde jag lätt förfärad notera att den ena studentrepresentanten bar overall. Jag som är alldeles för selvhøjtidelig (som det heter i landet i väster) för att ta på mig något sådant känner i dessa tider en stor tacksamhet över att jag läste vid ett lärosäte där man kunde strunta i overaller och allt sånt – för det var inte ens ett alternativ.

Annonser

5 Responses to “Arv och miljö”


 1. 1 Venanzio 28 augusti, 2008 kl. 10:21 f m

  Ha-Ha! På den 60-talsgrundade läroanstalt som är min arbetsplats kallar man köket för ”köket” och de olika serveringarna har fått namn efter sin belägenhet: ”3:an” ligger vid det tredje huset och ”6:an” vid det sjätte. Prosaiskt? Jajemen. Här skämtas inte i onödan. Det skenbara försprånget raderas dock av det ständiga infantiliserandet av namn, i stil med ”Medis” för Medborgarplatsen och ”Krukis” för Krukmakargatan. Således heter den största matserveringen, belägen i lantbruksuniversitetets gamla lokaler, ”Lantis”. *Suck*

 2. 2 Ivanka 29 augusti, 2008 kl. 8:32 f m

  Det får mig att tänka på den tiden då jag höll till i det gamla värdshuset Världshuset… På tal om att skämta i onödan alltså. Det där envetna issandet är annars ett märkligt stockholmsfenomen. Min -is-vokabulär innehåller väl dagis och godis, och möjligtvis mellis eller något annat ord som hör hemma just på dagis.

 3. 3 Åsa D 29 augusti, 2008 kl. 4:38 e m

  -an är en annan ändelse som är populär i Stockholm… Sumpan och Flempan tex..
  Jag pluggade en gång i tiden på Södertörns Högskola som då låg lite utspritt i södra storstockholm, men huvudcampus låg vid stationen Flemingsberg (nu heter den Stockholms Syd. Då kallade vi så klart själva campus för campus flempus…huvudbyggnaden heter Moas Båge men blev så klart Boas Mage…

 4. 4 Ivanka 31 augusti, 2008 kl. 10:00 f m

  Det är sant! Jag har funderat lite och kan inte komma på en enda stadsdel i Göteborg som har ett smeknamn. Är hela diminutivgrejen något stockholmskt? Städerna där jag annars håller till kallas visserligen ibland Linkan och Norpan, men det har jag nog aldrig hört infödingar använda. Och har någon någonsin hört en Göteborgare säga Götet?

 5. 5 Venanzio 1 september, 2008 kl. 10:21 f m

  Jag har hört mig själv säga Götet, liksom goa Götet, för den delen. Fast å andra sidan är det kanske just göteborgare i förskingringen som säger så – vågar av samma skäl inte uttala mig säkrare än så.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

 • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: