Folklig enighet

Det är Rysslands nyaste helgdag idag – den narodnogo edinstva, ungefär nationella enighetsdagen. Den firar en tilldragelse 1612 när Polen-Litauen drevs ut ur Moskva vilket var början på slutet för den stora oredan. Den stora oredan eller smutan inträffade efter Ivan den förskräckliges död 1584. Det hela var en härlig soppa av skakig tronföljd, svaga tsarer, en ”premiärminister” (Boris Godunov) som tog tronen men utmanades av flera (!) falska Dmitrijs – den mördade sonen till Ivan den förskräcklige. Sverige och Polen-Litauen tog tillfället i akt att blanda sig i, men med begränsad framgång. Bilden intill visar den folkliga resningen mot Polen under ledning av Kuzma Minin, köpman från Nizjnyj Novgorod (i 1800-tals tappning av Makovskij). Det hela slutade med att den första Romanov fick tronen.

Vilken dag man egentligen borde fira är förmål för viss kontrovers, som inte underlättas av kalenderbyten under århundradena. Dagen instiftades 2005 (men firades fram till 1917) och ersätter den gamla helgdagen 7 november som firade minnet av oktoberrevolutionen. Folkets enighet är nog inte tänkt att tolkas etniskt utan snarare patriotiskt, som enighet mellan alla dem som jag tycker man bör kalla ryssländare (dvs. medborgare i Ryssland och inte bara etniska ryssar). Jag funderar på vad det betyder att man går tillbaka till 1600-talets Ryssland – innan den verkliga imperieexapansionen började. Det är ju mer eller mindre till de förimperiska gränserna som dagens Ryssland tryckts tillbaka, och förlusten av imperiet brukar beskrivas som ett trauma. (Jag får väl återkomma om jag lyckas komma på något bra svar…)

Nationella enighetsdagen har beskyllts för att vara ortodox propaganda (det är också en helgondag, för ikonen Gudsmodern från Kazan som kan ses här intill). Men vad värre är (i alla fall i mina ögon) är att dagen har utnyttjats av de starka främlingsfientliga krafterna i Ryssland. De två föregående åren som dagen firats har det hållits stora främlingsfientligar marscher. Och det verkar vara så också i år. (Mer om rasism kan man läsa i Amnestys pressmedelande som skickats ut i samband med nationella enighetesdagen.)

Enligt the Moscow Times har ett stort antal grupper fått tillstånd att demonstrera idag och Novaja gazetas flöde är fullt av nyheter om olika evenemang. Inte alla främlingsfientliga; liberala Jabloko hade ett möte på stora torget i Moskva under slagordet ”För folkens vänskap och internationalsim” (Se artikel och foto i Novaja Gazeta). Men tyvärr verkar de främlingsfientliga arrangemangen haft fler deltagare. Så kallade ”ryska marscher” hölls över hela Ryssland, med många deltagere och en del oroligheter, bland annat i S:t Petersburg. (Läs mer i Novaja gazeta här, här och här.)

Tills sist bör det väl konstateras att det stora antalet demonstrationer till trots, är nationella enighetsdagen inte den mest firade dagen i Ryssland. Moscow times avslutar sin artikel med lite statistik:

According to a poll released Friday by the Levada Center, only 23 percent of Russians know the name of the Nov. 4 holiday, up from 8 percent in 2005. Twenty-two percent identified the holiday as the Day of Accord and Reconciliation, the name of the Nov. 7 holiday in the 1990s.

Only 4 percent of the 1,600 people polled nationwide knew that the holiday commemorates the liberation of Moscow from Polish invaders, down from 5 percent in 2005, according to the poll, which had a margin of error of 3 percentage points.

Annonser

2 Responses to “Folklig enighet”


  1. 1 Kalle Kniivilä 4 november, 2007 kl. 5:20 e m

    Enligt ryska ambassaden heter det ”folkets enhetsdag”.

  2. 2 Johanna 5 november, 2007 kl. 12:08 e m

    Det är ju en bättre och mer bokstavlig översättning. Är ganska säker på att jag läst ”nationell enighet” någonstans men jag kan ju varit påverkad av det engelska ”national unity” som jag vet att jag läst på flera ställen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




Flytt på gång!

Jag håller på och flyttar den här sidan. Än så länge försöker jag komma i håg att publicera inläggen här också, men flytta gärna med mig till blickmotost.se redan nu!

RSS Rysk mosaik

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.
Annonser

%d bloggare gillar detta: